A gyerekek valójában titkosügynökök. Különleges küldetést kaptak az univerzumtól, amelynek teljesítésére csak ők képesek igazán. Vajon miért tudnak oly könnyedén egyik pillanatban az agyunkra menni, másik pillanatban elérni, hogy életünk ajándékaként tekintsünk rájuk?

A különleges képességük

A gyerekek a jelenben élnek. Nem sokat agyalnak a már megtörtént dolgokon, a jövő pedig határozottan nem érdekli őket. Mindent most akarnak: a finomságokat, a játékot, a figyelmünket. Még maradni akarnak, folytatni azt, amit éppen csinálnak, hogy te is nézd, te is lásd, te is játsszad. Ha nem engedünk nekik, kiborulnak, de általában pár perc, és már újra nevetnek. Nem véletlen, hogy olyan könnyedén lépnek át a hangos hisztiből, a könnyed kuncogásba, vagy fordítva. Nem kötődnek, nem ragaszkodnak ezekhez az érzésekhez, továbblépnek az újabb pillanatba, az újabb “MOST”-ba.
Mi – felnőttek – mennyire könnyedén hagyjuk magunk mögött a rossz kedvünket?

Zombi mód

Leginkább semennyire. A rossz kedv elhagyását gyerekes, éretlen viselkedésnek tituláljuk. Mi ragaszkodunk a múlthoz, húzzuk magunk után, mint egy nehéz vasláncot. Reménykedünk abban, hogy a múltunkat szem előtt tartva, a jövőben elérhetjük, amire igazán vágyunk.

Mi – felnőttek – már nem nagyon éljük meg a jelent. Minden aktuális jelenet kapcsán vagy a múltra, vagy a jövőre gondolunk. A múltba főként a fájdalmak, a megbánások által kerülünk. A jövő fölött pedig uralkodni szeretnénk. Minél pontosabban kikalkulálni, hogy mit, mikor, és hogyan kell tennünk ahhoz, hogy a számításaink stimmeljenek, és a jövőben végre elégedettek és boldogok lehessünk. Észre sem vesszük, hogy közben mindenről lemaradunk. Csak vakon, zombik módjára rohanunk. Állandóan. Pedig, ha jobban belegondolunk, tudhatjuk, hogy minden fontos éppen most történik.

A gyerekek tudják! Nem véletlen, hogy ők tudnak minket a legjobban ingerelni (akár pozitívan, akár negatívan). Ezért az övék a küldetés. Igyekeznek magasan lengetni a zászlaikat, figyelmeztetve minket, “EZT NÉZD, MINDEN ITT VAN, AMI KELL!”

A mi felelősségünk

“De mi lesz ha, …?”, “Nekünk gondolnunk kell a jövőre!”, “Nem élhetünk hűbelebalázs módjára, nagy rajtunk a felelősség!”

Így van! Gondolnunk kell a jövőre, de élnünk nem kell ott! Igen, felelősséggel tarozunk a gyermekeinkkért, pont ezért kell látnunk, hogy milyen üzenetet közvetítünk feléjük ezzel a világnézettel. Az éppen elég nagy felelősség!
Ha rendszeresen a múlt megismétlődésén aggódunk, és a jövő bebiztosításán dolgozunk, kihagyva az egészből a jelent, a gyermekünk a következőket tanulja meg (többek között):

  • A létezésem édeskevés a boldogsághoz.
  • A boldogságot el kell érni a jövőben. Azon múlik, mennyit teszek érte.
  • A szüleim és más emberek nem érnek rá arra, hogy engem meghallgassanak, meglássanak, megértsenek.
  • A szüleim azért ilyen feszültek, mert nekem akarnak jót. Én vagyok az oka, hogy feszültek, nem vagyok elég jó.
  • Nem lehetek az, aki vagyok, mert azt láthatóan nem fogadják szívesen. Jobb lesz megváltoznom!
  • Az vagyok, amit csinálok, és akinek mások látnak.

Igen, mi is így lettünk ilyenek. Láttuk, amit láttunk szüleinktől. Mi nem tudtuk teljesíteni a küldetésünket, beletört a bicskánk. Mi beolvadtunk, s épp olyan zombik lettünk, mint ők. De gyermekeinknek még van esélye!

Tanulj a mestertől

Nincs még egy hasonló élőlény, aki ennyi csodát látna a természet apró dolgaiban. Egy gyerek képes perceken át csodálni egy elszáradt falevelet, órákon át üldözni a porcicákat, egész délután viccet ismételni, és újra meg újra nevetni rajta. Ők tudják, az igazi csodák a jelenben történnek. Ahhoz, hogy észrevegyük, itt kell lennünk velük. Sok mindenre megtaníthatjuk gyermekeinket, de náluk jobban senki nem tud minket megtanítani arra, hogy ÉLVEZZÜK AZT, AMINK VAN, AKKOR, AMIKOR VAN. És ők mindennél jobban szeretnék ezeket a csodákat velünk megélni.

Te milyen aggodalmakat hurcolsz magaddal a múltból? Milyen jövőképhez próbálsz ragaszkodni?

Ha tetszett, nyomj egy like-ot, és ne felejtsd el megosztani azokkal, akinek szerinted is hasznos lehet!

#gyerekrehangolva #gyerekek #mostvagysoha #gyereknevelés #szülőneklennijó #gyerekkelvagyok #anyavagyok #mittegyek #nehéznapok #imádomagyerekem #segítség #lennivscsinálni #jógyerek #rosszgyerek #azéletszép #múlt #jelen #jövő #felelősség #örökkétanulunk #azénajándékom #engeddel